SANATATE
PRIN SEMINŢE, LEGUME SI FRUCTE
OVIDIU
BOJOR - DOCTOR ÎN FARMACIE, Membru al Academiei de Ştiinţe Medicale
CATRINEL
PERIANU - MEDIC GENERALIST
Editia
aIII-a
Motto:
"Şi
a zis Dumnezeu: «Iată vă dau vouă toate ierburile care au sămănţă în ele, de pe
toată faţa pămăntului şi toţi pomii care au roade cu sămânţă în ele. Acestea să
fie hrana voastră.»"(Facerea 1, 29)
CĂTINA
ALBĂ HIPPOPHAE RHAMNOIDES L. (FAM. ELAEAGNACEAE)
La
sfârşitul verii şi până toamna târziu, călătorul poate desluşi pe povârnişurile
Văii Prahova, Teleajenului şi Trotuşului, pe dealurile Buzăului şi practic în
tot lanţul subcarpatic, ba chiar şi în Deltă, ciorchinii portocalii ai Cătinei,
arbust ţepos care are şi proprietatea de a fixa terenurile în pantă. Datorită
valorii deosebite a fructelor, acestea au fâcut obiectul a numeroase cercetări
originale româneşti şi străine, Cătina fiind totodată introdusă în cultură şi
ameliorată în multe ţări (USA, Germania etc.)
PRINCIPALII
CONSTITUENŢI
Fructele
de Cătină albă conţin 80-85% apă, zaharuri, în special monozaharide
(0,05-0,50%), acizi organici (1,5-4,1%), pectină (0,14-0,50%), polifenoli şi
substanţe taninoase (1,80%), celuloză (0,90%), proteine (1,20%), ulei gras
(8,0-12%), beta-caroten (3,5-10%), calciu (211,8 mg%), fosfor (194,4 mg%),
magneziu (186,1 mg%), potasiu (165 mg%), sodiu — mult mai puţin (2,80 mg%),
fier (13,84 mg%), vitamine liposolubile: A (până la 380 mg%), E (16 mg%), F (8
mg%), D (20 mg%); vitamine hidrosolubile, a căror cantitate variază în funcţie
de perioada recoltării fructelor (între 360-2.500 mg%): C, P, K şi aproape
toate vitaminele din complexul B.
Conţine
18 amino-acizi, dintre care majoritatea esenţiali.
Pe
drept cuvânt, fructele proaspete şi produsele liofilizate din Cătină pot fi
considerate adevărate suplimente nutriţionale, care conţin multivitamine,
multiminerale şi substanţe probiotice.
Uleiul
de Cătină albă conţine 8090%. acizi numeroşi graşi esenţiali dintre care:
oleic, Iinoleic, linolenic (în seminţe), pantotenic, palmitoleic,
heptadecanoic, erucic (în proporţie de 1-1.5, chiar până la 3%).
Mai
conţine acizii: succinic, malic, maleic, ascorbic etc, alfa şi beta caroten,
licopen, criptoxantină, zeaxantină, fitofluină, kantophilă etc.
Frunzele
şi scoarţa de Cătină albă conţin cantităţi apreciabile de ritosteroli şi
tocoferol.
Prin
tehnologii speciale, cum este în ţara noastrâ, cea practicată de Hofigal, se
pot obţine din Cătină produse care conţin în cantităţi mari substanţe active,
cu o stabilitate bună.
RECOMANDĂRI
TERAPEUTICE
Fructele
constituie în primul rând o polivitamină naturală, cu efecte în toate
afecţiunile provocate de carenţa unor vitamine, dar şi cu recomandări deosebite
pentru convalescenţi, în stări de slăbiciune, tonifiante pentru copii şi
persoane în vârstă.
Mai
ales în anotimpul rece, când sursele de vitamina C sunt mai reduse, ceaiul de
Câtină este foarte bine venit, putând fi folosit în fiecare zi ca un ceai
alimentar, aceasta datorită savoarei deosebite a fructelor, iar băut rece, în
timpul verii, are un efect răcoritor evident, tăind setea datorită gustului
acrişor.
Foarte
importante sunt efectele pe care le imprimă flavonele asupra aparatului
circulator.
Acestea
măresc forţa de contracţie a miocardului, probabil datorită unei mai bune
circulaţii coronariene şi îmbunătăţirii generale a metabolismului.
Indeosebi
quercetina antreneazâ o vasoconstricţie şi o diminuare a permeabilităţii
capilare, ceea ce explică efectele ei în tratarea maladiilor hemoragice, ca de
ex. purpurele.
Vasoconstriţia
este urmată de o vasodilatare la nivel renal, mărind diureza, fructele fiind
utile în insuficienţa renală şi în edeme. Adăugându-se şi efectul hipotensor,
se ajunge la o acţiune complexă, tonifiantă asupra aparatului circulator,
diferită de cea a digitalicelor sau a cofeinei, fiind utile în insuficienţe
cardiace uşoare sau chiar în forme mai avansate, însoţind medicaţia de bază, ca
antiagregant plachetar, antitumoral, antiinflamator, antioxidant, antispastic,
coleretic, diuretic şi antihipotensiv.
S-a
preconizat, relativ recent, utilizarea produselor care conţin kamphaerol în
tratamentele limfoamelor, radiculitei, fiind antagoniste serotoninei, inhibitor
al creşterii tumorelor şi trofice ale mucoasei uterine.
în
corelaţie cu compoziţia chimică prezentată a Cătinei albe, fâră a exagera putem
spune că în special fructele şi uleiul reprezintă nu numai o polivitamină
naturală, dar şi o sursă de microelemente şi substanţe probiotice.
In
opinia noastră, valenţele terapeutice ale produselor pe bază de Cătină nu sunt
decât oarecum „pe la mijloc" de-a fi complet elucidate şi aplicate în
fitoterapie.
Se
mai citează efectele ceaiului de Cătină ca antidiareic, antireumatismal, dar în
special „depurativ", în urticarii şi în diferite dermatoze.
MOD
DE INTREBUINŢARE
Infuzie
din 1-2 linguriţe la o cană cu — apă, 2-3 căni pe zi.
Asocierea
cu niăceşe este benefică, deoarece rezultă o infuzie care poate fi servită la
micul dejun sau seara, ca un ceai alimentar cu efecte tonice şi reconstituante
utile.
Cidrul,
care are o discretă aromă de ananas, se prepară din 200 g fructe deshidratate
peste care se toarnă 5 litri de apă fiartă şi răcită, adăugându-se 1,5 kg zahăr
sau miere şi 20-25 g drojdie.
Se
lasă 15-20 zile într-un borcan acoperit cu tifon, agitându-se din timp în timp,
după care se decantează şi se trage la sticle.
Fiind
totuşi o băutură alcoolică, se va consuma cu moderaţie, iar administrarea ei la
copii este exclusă.
Gem,
marmeladă, compoturi din fructe proaspete. Nu neglijaţi nici produsele
fabricate de vechea şi tânăra noastră industrie de produse naturale.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu